BOIS PLANTY

 

Floriffoux, Provincie Namen.

 

 

Reeds in 1444 werd steenkool gewonnen langs de boorden van de Samber. In het begin van de negentiende eeuw kwam de industrialisatie op gang en had de koolmijn een diepte van 120 meter. De SA Charbonnage de Floreffe ontgon een gebied van zo'n 500 ha, er waren meerdere ontginningsplaatsen (bures genoemd). De mijn in Floriffoux werd ook Sainte-Barbe genoemd. De geschiedenis van de mijn kende meerdere overnames én faillissementen. Er was een spoorverbinding met het station van Floreffe. Deze metalen spoorbrug die gebouwd werd in 1911, strekte zich uit over de Samber. In het sluitingsjaar 1924 werkten er 122 mensen in de mijn. De metalen brug werd afgebroken in 1930. 

 

De gerestaureerde betonnen schachtbok staat vandaag nog steeds overeind en doet dienst als gsm-mast. De burelen zijn net als de badzaal en smederij gerestaureerd. De machinezaal is ook bewaard gebleven. Een gedeelte van het domein is nu een dierenasiel (Croix Bleue).

 

Medio 2019 startte men met de restauratie van de schachtbok en de bijhorende gebouwen. Het werd ondertussen een mooi domein met ook "La cantine du charbonnage". 

 

 

Enkele foto's uit 2014, daarna een recente reeks

 

 

 

 

Na de restauratie (foto's 2020)

 

 

Foto's : Martine Vangeneugden / Peter Anthonissen

 

Gezien de coronamaatregelen enkel met de beperkte cocon. Hopelijk verandert de situatie snel.

 

Contact via

 

Facebookgroep "Belgische steenkoolmijnen" 

Facebookpagina "Belgische steenkoolmijnen"