ESPERANCE ET BONNE FORTUNE

 

Saint-Nicolas, Montegnée, Ans, provincie Luik.

 

 

De SA des Charbonnages de l'Espérance et Bonne Fortune werd opgericht na een fusie in 1879. Beide mijnbedrijven waren eerder al het resultaat van een samensmelting van kleine "putten". De nieuwe concessie had een oppervlakte van bijna 500 hectare. De ontginning gebeurde via de mijnzetels van Bonne Fortune, Espérance en Saint-Nicolas. Via de ondergrond werd de steenkool vervoerd naar de mijn van Saint-Nicolas waar de kolenwasserij zich bevond. De drie mijnen hadden een spoorverbinding met aansluiting op de lijn Brussel-Luik. Het steenafval werd vooral getransporteerd naar de terril van Bonne Fortune (gesloten in 1962).

De mijn Espérance in Montegnée sloot op 4 augustus 1973. De betonnen schachtbokken en alle gebouwen verdwenen in 1977. De mijnzetel in Saint-Nicolas sloot op 31 december 1974. Na veel protest verdween hier de laatste metalen schachttoren in 1985.

 

De oude spoorlijn tussen de mijnen is nu een fietspad. Bonne Fortune is nu een industriezone met een gelijknamige afrit aan de autosnelweg E25-A602. De terril wordt nog steeds ontgonnen. Van Espérance is alles verdwenen behalve de terril en enkele muren. Op het al jaren braakliggende terrein van Saint-Nicolas zijn enkel nog funderingen en oude muren te vinden.

 

 

Mijnzetels : Bonne Fortune (1962), Espérance (1973) en Saint-Nicolas (1974)

 

 

 

Saint-Nicolas 

 

 

Bonne Fortune

 

 

Espérance