ESPERANCE ET BONNE FORTUNE

 

Saint-Nicolas, Montegnée, Ans, provincie Luik.

 

 

De SA des Charbonnages de l'Espérance et Bonne Fortune (de naam wordt zowel mét als zonder koppelteken geschreven) werd opgericht na een fusie in 1879. Beide mijnbedrijven waren eerder al het resultaat van een samensmelting van kleine "putten". De gelijknamige nieuwe concessie had een oppervlakte van bijna 500 hectare. De ontginning gebeurde via de mijnzetels van Bonne Fortune, Nouvelle Espérance en Saint-Nicolas. Via de ondergrond werd de steenkool vervoerd naar de mijn van Saint-Nicolas waar de kolenwasserij zich bevond. De drie mijnen hadden een spoorverbinding met aansluiting op de lijn Brussel-Luik. In 1913 werd er 338410 ton steenkool bovengehaald en had het bedrijf 2246 werknemers. Het steenafval werd vooral getransporteerd naar de terril van Bonne Fortune (gesloten op 30 oktober 1962).

De mijn Espérance in Montegnée sloot op 4 augustus 1973. De betonnen schachtbokken en alle gebouwen verdwenen in 1977. De mijnzetel in Saint-Nicolas sloot op 31 december 1974. Na veel protest verdween hier de laatste metalen schachttoren in 1985.

 

De oude spoorlijn tussen de mijnen is nu een fietspad. Bonne Fortune is nu een industriezone met een gelijknamige afrit aan de autosnelweg E25-A602. Enkele gebouwen werden gerestaureerd. De terril werd lange tijd ontgonnen. Van Espérance is alles verdwenen behalve de terril en enkele muren. Op het al jaren braakliggende terrein van Saint-Nicolas zijn enkel nog funderingen, oude muren en poorten te vinden. Er zijn al jaren plannen om hier een woonwijk aan te leggen maar voorlopig zonder resultaat. 

 

 

Mijnzetels : Bonne Fortune (1962), Espérance (1973) en Saint-Nicolas (1974)

 

 

 

Saint-Nicolas 

 

 

Bonne Fortune

 

 

Espérance