HASARD MICHEROUX

 

Micheroux, provincie Luik.

 

 

De SA Charbonnages du Hasard ontgon vanaf 1848 steenkool in Cheratte, Fléron en Micheroux. Deze laatste mijn werd ook "Grande Bure" genoemd. De koolmijn had twee betonnen schachtbokken en lag langs de rijksweg Fléron-Battice. In 1930 werden de drie mijnen ondergronds verbonden. In datzelfde jaar nam Hasard ook de concessies van Maireux et Bas-Bois en Belle-Vue et Bien-Venue (Herstal) over. Cheratte werd vanaf dan de hoofdzetel van het bedrijf. Hier bevond zich ook de kolenwasserij en kon de steenkool vervoerd worden via het Albertkanaal en de Maas.

In 1963 sloot de mijn in Fléron. De zetel "Belle-Vue" in Herstal volgde in 1968. Bas-Bois stopte als dienstschacht in 1970. Grande Bure sloot in 1974, de hoofdzetel in Cheratte drie jaren later.

 

De grote terril in Micheroux bleef bewaard en is vanaf grote afstand te zien. Ook een kleine terril is er nog. Langs de rijksweg Fléron-Battice staan er nog enkele muren en kleine gebouwen. Ook de hoofdingang is nog goed te herkennen. De meeste gebouwen, waaronder de schachttorens zijn echter gesloopt. Een beetje verder ligt er nog een oud gebouw verscholen.

 

 

 Een beetje verder verscholen in het bos....