HASARD MICHEROUX
Micheroux, provincie Luik.
De SA Charbonnages du Hasard ontgon vanaf 1848 steenkool in Cheratte, Fléron en Micheroux. Deze laatste mijn werd ook "Grande Bure" genoemd. De koolmijn had twee betonnen schachtbokken (Grande Bure en Gustave, beiden 913 meter diep in 1966) en lag langs de rijksweg Fléron-Battice. In 1930 werden de drie mijnen ondergronds verbonden. In datzelfde jaar nam Hasard ook de concessies van Maireux et Bas-Bois en Belle-Vue et Bien-Venue (Herstal) over. Cheratte werd vanaf dan de hoofdzetel van het bedrijf. Hier bevond zich ook een kolenwasserij en kon de steenkool vervoerd worden via het Albertkanaal en de Maas.
In 1963 sloot de mijn in Fléron. De zetel "Belle-Vue" in Herstal volgde in 1968. Bas-Bois stopte als dienstschacht in 1970. Grande Bure sloot in 1974, de hoofdzetel in Cheratte drie jaren later.
Op vrijdag 31 maart 1974 om 14u00 kwam de laatste wagen met steenkool boven in Micheroux. Op dat moment werkten er nog 576 mensen (268 gingen met pensioen, anderen vonden werk in de mijnen van Hasard-Cheratte, Argenteau (Blègny) en Colard-Seraing). De schachten werden later gevuld tot op niveau -122 meter waaronder het grondwater vrij spel kreeg. Op het moment van de sluiting was er een plan dat over het mijnterrein de autosnelweg A605 zou aangelegd worden, een buitenring van Luik die de huidige E40 met de E25 zou verbinden. Dit is er echter nooit van gekomen.
De grote terril in Micheroux bleef bewaard en is vanaf grote afstand te zien. Ook een kleine terril is er nog. Langs de rijksweg Fléron-Battice staan er nog enkele muren en kleine gebouwen. Ook de hoofdingang is nog goed te herkennen. Een deel van het terrein en de gebouwen doen nu dienst als manège. De schachttorens werden neergehaald. Een beetje verder ligt er nog een oud gebouw verscholen.
Op 19 mei 2022 was de toestand aldaar onveranderd.
Een beetje verder verscholen in het bos....